Shwans flukt
Shwans reise fra krig er dessverre ikke unik. Mange kurdere og andre fra Midtøsten har opplevd den brutale virkeligheten av krig - splittede familier, ødelagte hjem og et liv som aldri blir det samme igjen. Lukten av sarin, den usynlige gassen som Saddam Hussein brukte mot sitt eget folk, er noe mange overlevende kjenner. Den søte lukten av epler skjuler en grusom virkelighet: Sarin angriper nervesystemet, forårsaker kramper, pustevansker og til slutt død. De som overlevde, beskrev hvordan kroppen langsomt ble lammet, og hvert åndedrag føltes som å drukne mens de så sine kjære lide samme skjebne.
Midtøsten, sivilisasjonens vugge, har blitt åsted for noen av verdens lengstvarende og mest ødeleggende konflikter. Hvordan kan maktsyke menn gang på gang sende brødre og naboer i krig med hverandre? Hvordan kan vi forstå den menneskelige svakheten som lar seg rive med av hat, frykt og maktbegjær til vi mister vår menneskelighet? Sarin er Shwans memoarer - et minnearbeid som tar oss gjennom hans oppvekst i Kurdistan, flukten gjennom Europa, og til slutt til Norge. Men flukten er aldri helt over. Selv i sikkerhet kan en ny uro ta bolig i kroppen, merket av den strabasiøse reisen. Rastløse netter, uforklarlige smerter og en konstant årvåkenhet minner ham på at selv om han har funnet et fysisk hjem, bærer han fortsatt med seg det som ikke kan etterlates - usynlige arr, minner og spørsmålet om hvor han egentlig hører til.
Dette er ikke bare Shwans historie, men også historien til mange andre som bærer med seg minner om krig, tap og håp om en bedre fremtid. Shwans reise, som så mange andres, er en påminnelse om menneskets utholdenhet og vilje til å overleve. Den handler om å finne fred i seg selv når verden rundt ikke tillater fred—om å holde fast ved det menneskelige når alt annet truer med å rive det vekk.
Sarin er utgitt på Spriten Forlag.
PUBLISHED BY:
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki ble født i irakisk Kurdistan i 1977. Hele hans oppvekst var preget av krig og konflikt: Først Iran-Irak-krigen, deretter Saddam Husseins terrorvelde mot kurdere, og til slutt Golfkrigen og borgerkrig. Som 20-åring valgte Shwan å forlate familien for å kunne virke fritt som kunstner.
Shwan fokuserer i sitt kunstneriske arbeid på spørsmål om identitet og det å leve i en multikulturell virkelighet. Han bruker en rekke teknikker, som tegning, maling, foto, installasjon og video. Arbeidene hans belyser hvordan verden består av ulike perspektiver og utfordringene dette skaper i møtene mellom mennesker. Hans verk tar for seg noen av vår tids mest aktuelle samfunnsspørsmål, skildret gjennom et personlig og poetisk visuelt språk med en politisk undertone. En reflekterende og undrende holdning kjennetegner alle prosjektene, som forsøker å utvide vår forståelse av det å leve i dagens verden.
Shwan er kurder og kom til Norge som politisk flyktning i 1999. Hans kunstneriske prosjekter springer ofte ut fra hans personlige historie, men har også en universell relevans. I 2016 ga Shwan ut boken "Avstand" sammen med Mette Karlsvik på Spriten Forlag. Han har mottatt flere priser og stipender, inkludert Skien kommunes kunstnerstipend, Oslo Bys kunstpris, Norsk Kulturråds nykommerpris og Kistefos kunstpris.